Sve o Duvanu

Kako HUMIDORI Pomažu u Čuvanju Cigara i Tompusa?

Čuvanje Cigara i Tompusa u HUMIDORU

ČUVANJE CIGARA u HUMIDORIMA

Habanos cigare se mogu čuvati dobrih 15 godina, a u nekim slučajevima i duže. Tokom ovog perioda će, kao i vrhunska vina, sazrevati i postajati sve bolje.

PRAVI USLOVI ZA ČUVANJE CIGARA

Cigare treba čuvati na temperaturi izmedju 16° i 18°C, a potrebna vlažnost je između 65 i 70%. Vlažnost je ključna za čuvanje cigara. Ukoliko je cigara previše vlažna, teško će goreti i gasiće se tokom uživanja, s druge strane ako je suva ukus će biti neprijatan i opor.

Kako na vlažnost direktno utiče i temperatura, treba voditi računa i o stabilnoj temperaturi na kojoj se čuvaju cigare.

HUMIDOR

Na svu sreću postoji čitava industrija koja se bavi proizvodnjom Humidora i ona Vam stoji na raspolaganju da bi sačuvali Vaše cigare.

Kutija za Tompuse, Cigare od Mahagonija MORICI Venezia RIALTORučno Rađena Kutija za Cigare MORICI Roma-RedHumidor bi najjednostavnije mogli opisati kao kutiju a ponekad i celu prostoriju koja je posebno konstruisana za smeštanje cigara i pri tome obezbedjuje potrebnu vlažnost i uslove za čuvanje cigara.

Dobre prodavnice cigara se staraju o tome da cigare budu u perfektnom stanju za prodaju i da se mogu odmah uživati. Ukoliko počnete da se ozbiljnije interesujete za uživanje cigara dobar savet je nabavite svoj humidor u kome ćete moći da čuvate Vaše Cigare kako bi uvek bile spremne za uživanje.

Dok Cigare stignu od mesta nabavke, do Vašeg humidora to često može da potraje po nekoliko dana, trebaće im nekoliko dana da se aklimatizuju i budu spremne za uživanje. Upravo zbog toga je dobro da u humidoru postoje pregrade za odvajanje novih i starih cigara.

CHE GUEVARA Humidor za Čuvanje 40 Cigara, TompusaČuvanje cigara u frižideru nije dobar izbor (iako neki tzv. znalci to preporučuju). U frižideru je vlažnost manja od potrebne stoga to nije dobar izbor, takodje, cigare su higroskopne i to može da prouzrokuje upijanje mirisa, što takodje nije dobro za cigare. Da li bi voleli da Vaša Cohiba Siglo IV miriše na beli luk ili recimo novogodišnju sarmu?

PROBLEMI  SA ČUVANJEM CIGARA

Veliki broj problema može da se pojavi tokom čuvanja cigara. Na primer, mogu biti previše vlažne ili previše suve.

Osušene cigare su jedan od najozbiljnijih problema. Ukoliko su cigare ostale suve duže od dva-tri meseca one će nepovratno izgubiti svoje arome i ukuse. Ne postoji način da se izgubljeno vrati. Kada ih budete rehabilitovali i vraćili im potrebnu vlažnost učinite to polako i u par faza da bi sprečili da listovi nabubre i popucaju omotači.

Suve Cigare i Tompusi-sta sa njima?Ukoliko se desi da je vlažnost veća od potrebne može da Vam se desi da se cigare ubudjaju. Što je normalno kod cigara jer su one delom i prehrambeni, živ proizvod. U tom slučaju najbolje je očistiti cigaru od plesni, najbolje  suvom salvetom bez mirisa i smanjiti vlažnost na kojoj je do tada čuvana.

Najgori problem koji može da se pojavi je pojava biljnih vaši. Kako duvan za Habanos cigare nije hemijski tretiran ni tokom ni posle fermentacije postoji mogućnost pojave vaši. One napadaju duvan i stvaraju male rupice na omotaču i izjedaju filer tako da je cigare nemoguće uživati. Ove pojave na svu sreću nisu tako česte, a najbolja prevencija je održavanje temperature tako  da ne prelazi 18°C.

CRVENI Kućni Humidor za Tompuse COLIBRI QUASAR

Ukoliko Vam se ovo ipak desi najbolje rešenje je da inficirane cigare ostavite par dana u zamrzivaču. To će sigurno ubiti vaši i sačuvati ostatak cigara od potencijalne infekcije.

Uputstvo za Upotrebu za nove Humidore:

Sa vašim novim humidorom možete da održavate svoje cigare na pravoj temperaturi i odgovarajućoj vlažnosti.

CRNI Kućni Humidor za Tompuse COLIBRI HeritagePreporučujemo sledeću proceduru:

Putni humidor za 3 Cigare - Tompusa– Ne stavljajte Cigare odmah u Humidor,
– Uklonite sve umetke, fioke ili pregrade,
– Stavite ravnu posudu sa destilovanom vodom u prazan Humidor na nekoliko dana,
– Napunite ovlaživač ili specijalnom tečnošću ili destilovanom vodom,
– Ovlaživač uvek treba da bude pričvršćen na sredini poklopca humidora. (ako je ovlaživač magnetni),
– Vlažnost treba da bude oko 70%. kontroliše se higrometrom, takođe treba da bude pričvršćen na sredini poklopca humidora,
– Sada ste spremni da Stavite svoje Cigare u Humidor,
– U slučaju pada vlažnosti, napunite destilovanu vodu u ovlaživač.

Exclusive Humidor za Čuvanje do 60 Cigara, Cigarilosa, Tompusa-Egoist CadoreKućni Humidor za Čuvanje 80 Cigara-Crni Orah

 

 

 

 

 

 

 

 

VAŽNO:

– Koristite samo destilovanu vodu koja je dostupna u apoteci. destilovana voda koja se nudi u supermarketima (npr. za pegle) je često samo dekalcifikovana. moguće da sadrži klice i plesni.
– Tečnost je određena samo za isparavanje vode. stoga ga treba dopuniti najranije nakon 2-3 meseca.

Pročitajte i

Cigare i Cigarilosi-Koje su Razlike i Sličnosti

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *