Sve o Duvanu

Aktivni Ugalj-Svojstva i Primena u Savremenom Svetu

Aktivni Ugalj u Cigarilosima

Mnogi svetski proizvođači cigareta uvideli su prednosti čestica aktivnog uglja i započeli sa njegovom primenom tako da se sada može naći u cigaretama, cigarilosima ili praznim cigaretama sa multi filterom.

Aktivni ugalj je posebno pripremljena vrsta ugljenika porozne kristalne strukture koja se obično koristi za apsorpciju gasova i para. Prostori pora u aktivnom uglju ne prelaze veličinu od 10 angstrema.

akticni ugalj-carbon filter

Lekovita svojstva: aktivnog uglja bila su poznata starim civilizacijama, a u novije vreme su skoro potpuno zaboravljena. Ovaj lek otkriven je još u drevnom Egiptu i to sasvim slučajno…

Istorija: Stari Egipćani i Sumeri koristili su aktivni ugalj za redukciju cinka, bakra i drugih metala u proizvodnji bronze. Istovremeno su otkrili i njegovo antibakterijsko i antifungalno dejstvo iako još nisu ni znali za postojanje bakterija i gljivica. Naime primetili su da ugljenisano drvo ne truli, pa su drvene stubove za gradnju prljili vatrom pre ukopavanja.

Aktivni ugalj ima primenu u medicini, u precišćavanju vazduha i vode. Negova najranija zabeležena upotreba datira još od 1550 god p.n.e. U modernom vremenu se najčešće koristi za detoksikaciju i kao protivotrov.

Sirovine za proizvodnju su razne vrste prirodnog uglja, drvo, i koštice biljnih plodova. Tokom proizvodnje se vrši odstranjivanje vode (dehidratacija) a potom aktivacija (uklanjanje neugljeničnih jedinjenja). Aktivacija se vrši na visokoj temperaturi u posebnim pecima delovanjem hemijskih materija aktivatora (cink-hlorid, fosforna kiselina, amonijum rodanid, kalijum karbonat.

Aktivni ugalj se u vojsci koristi za izradu cedila gas-maske i filtara za vazduh kod skloništa. Radi bolje zaštite od bojnih otrova dodaju se često hemoadsorpcioni i katalitički dodaci.

 • Dodavanjem aktivnog uglja određenim materijalima povećava se mogućnost apsorpcije tog materijala.

Aktivni ugalj se smatra najefikasnijim pojedinačnim agensom na svetu. Može se koristiti nakon što osoba proguta skoro bilo koju otrovnu hemikaliju, kako organizam ne bi apsorbovao ništa od otrova. On se koristi za hitnu dekontaminaciju u gastrointestinalnom traktu, koji obuhvata želudac i creva.

Procenjuje se da ovaj blagotvorni crni prah smanjuje apsorpciju otrovnih materija i do 60 odsto. To radi vezivanjem otrovne materije, čime smanjuje njenu toksičnost, preko cele dužine želuca i tankog i debelog creva. Aktivni ugalj za stomak se često primenjuje nakon ispumpavanja želuca. Ova metoda je delotvorna samo ako se izvede odmah nakon gutanja otrovne susptance ( u roku od pola sata) i nema efekta kao crni ugljen, ako otrov ode dalje od stomaka.

 • A. ugalj je protivotrov,
 • A. ugalj protiv nadutosti i gasova,
 • Uklanja mrlje sa zuba,
 • Lek za mamurluk,
 • Prva pomoć kod udisanja toksične buđi,
 • Filtriranje vode aktivnim ugljem,
 • Jača imunitet,
 • Aktivni ugalj čisti ten,
 • Sprečava prerano starenje,
 • Aktivni ugalj za lečenje ujeda insekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *